torsdag 13. mars 2014

Nå er det vår!!



Nå er det tid for å så mange av plantene vi skal kose oss med framover, både visuelt og smaksmessig. Her kommer noen tips som vi håper vil inspirere og øke vellykketheten på det vi vil dyrke selv.
Hvis man sår for mye, kan det gå sånn.... Man trenger ikke så hele frøpakken




 

  • -Bruk gjerne om igjen potter og kar, husk å vaske disse slik at sykdom og utøy ikke blir med neste avling.  Skyll godt melkekartonger, vask druebegre, kjøttbakker og andre beholdere du måtte ønske å bruke. 

  • -Såing: Når du sår, unngå å så for tett. Mange slags frø kan fint lagres til neste sesong, eller du kan  gi/ bytte dem bort.

  • -Store frø kan fint såes direkte i litt større potter, da slipper du å prikle og røttene får være i fred.

  • -Kjøp god jord som er porøs. Vanlig plantejord går helt fint. Det er stort sett unødvendig å kjøpe dyr såjord. De fleste proffe gartnere bruker å så i plantejord. F.eks  Tjærbo Gartnerjord, Hageland eller Felleskjøpet sine er gode. Floralux er tett og tung. Jord er udrugt materiale, så kjøp en stor sekk, den går nok med. Store sekker (50 eller 80 liter) er billigst. Noen foretrekker også å blande i litt Perlite (porøse isoporlignende kuler) før å øke luftigheten dersom jorda er for tett.

  • -Frø fås kjøpt i hagesentre, dagligvare, nett…det er en egen jungel av utvalg. Noen vi nevner er Lord Nelson som er den lettest tilgjengelige i butikker og hagesentre, www.gardenliving.no, Thompson & Morgan, www.Impecta.se (Sverige), Jungle seeds(England) Frøtorvet (Danmark).  Tips: Kjøper du fra utlandet, så er det tollgrense ved 200,-nok på selve frøkjøpet. Frakta er såpass rimelig at det vil lønne seg å kjøpe i flere omganger.

Kjempeverbena er flotte med svevende blomster, men de bruker lang tid på vokse seg til. Må sås tidlig, helst i januar




-
Sånn ser kjempeverbena ut når den er klar for prikling
  • Klapp jorda flat, unngå å klemme den hardt til. Den skal bare bli jevn og fast slik at det er enklere å fordele frøene. Vann forsiktig(!) etter at du har sådd, og la frøkassa stå utildekket et døgn. Velger du å dekke til døgnet etter du har sådd, så sørg for at det godt med luft mellom pottekanten til den plata/lokket du legger over, bygg gjerne opp med pinner el.l slik at det har minst et par cm klaring. Det er en fin metode for å beholde riktig fuktighet. Bruk helst ei gjennomsiktig plate (stort plastlokk el.l)

  • - Det er lett å få dårlig rotutvikling hvis jorda er for fuktig. Røttene blir sløve og bortskjemte, pusteproblemer oppstår, plantene blir lett knuslete og dør lettere.

  • -Temperatur: Følg anvisningen på frøpakka, det er en god veiledning. Det er lett å sette ferske spirer for varmt.  Har du frø uten anvisning så spør en annen hagetulling til råds.

  • -Prikling: Da plantene får to sett blad er de stort sett klare til å prikles til et mer selvstendig liv i egne potter.Og når de har fått det første ordentlige paret med blader, dvs slike som de har som voksne planter, bør de prikles.

Lag hull i jorda, så det bare er å dytte ned småplantene
 Gaffel er fint å bruke for å lirke fra hverandre røtter etter at du har tatt opp ei klynge. Gjør klar potter med jord først, slik at røttene får minst mulig tid i friluft.  Stikk gjerne hull i jorda med en finger /penn/priklepinne så røttene lett puttes nedi. Dytt priklingene såpass dypt at de sitter godt, dytt jord lett inntil og jevn ut.

Blad skal ikke nedi jorda, frøbladene skal være i jordkanten. Nå er det viktig med godt lys, men ikke sterk sol. For de aller fleste priklinger er det bra med litt lavere temperatur. Bruk gjerne en vanlig lysrørlampe for ekstralys (billig på biltema ca kr 200 per lampe, oppheng får dere i en jernvarebutikk). Ikke for stor avstand mellom lyset og plantene. Vinduskarmen duger også, men det blir fort trangt når man får litt dilla.

Vanlig lysrørlampe kjøpt på Biltema. Måtte montere ledingen selv og oppheng kjøpte vi på Jernia



Natriumslampe for de som tar litt av. Denne er på 400watt og lyser opp et ganske stort rom. Da må man ha god avstand til plantene, for det blir ganske varmt under her. Pærene er dyre å bytte, men varer ganske lenge. Samme lys som ei gatelykt.


Prikleklare Cosmos/pyntekorg. 



Nypriklede cosmos. Sett dem dypt














Cosmos er populært hos humlene. Lurt å ha i hagen og ganske lette å så.
  •  Vann forsiktig! La røttene få utvikle seg. Det beste for plantene at de må jobbe litt for føda og vannet, du har ingenting igjen for å skjemme dem bort. La de få tilgang på vann, men røttene utvikles mye bedre med egeninnsats. Du har likevel en jobb å gjøre ved å passe på at de ikke visner.





  •  -Merking: Plastmerkepinner og trepinner, ispinner, plastskjeer, …bare fantasien stopper hva du merker med. Det viktigste er at du vet hva du har hvor. Tips: Europris har fint og billig trebestikk. Bruker du skje så skriv gjerne hva du har sådd utenpå, og datoen på inni.   
  •   -Så fort plantene er klare til å lufte seg noen i varmegrader ute, pass så på at de får kortere tid ved lav temperatur slik at overgangen ikke blir for røff. Skal du ha dem ute på verandaen, sett dem gjerne i isopor eller pappkasser. Sørg for godt lys og greit med ly. Unngå sterk sol. Ta et steg av gangen, sjekk anbefaling på frøpakka, bruk huggu.

  • -Gjødsling: Da plantene har kommet seg i gang kan du sparsomt gjødsle dem. Husk at røttene er sarte og nyfødte. Bruk små doser, og gjødsle aldri knusktørre planter, da svis røttene lett. Biobact er et fint og virksomt middel, men her finns et utall av valgmuligheter. Bruk gjødsel og dosering med vett og forstand, bruk helst flytende med god doseringsbeskrivelse. Du skal heller ikke gjødsle solsteik, plantene svis da lett. Og sjekk miljøvennligheta på produktet…

  • -Det er godt mulig du bør potte om en gang hvis du skal plante på friland. Vi vet aldri når det er klart med temperatur her i Noreg. Plantedybde vil variere, det kan være en fordel å plante noen litt djupt for å få kraftigere planter. Cosmos f.eks kan fint plantes med stilken 10cm nedi jorda, da unngår du lettere at de blir hengslete. Ta hensyn til hvor tett du ønsker å plante, og hvilke kombinasjoner du liker med form, farge, blomstingstid osv…men det har du jo planlagt i god tid før du kjøpte frø…``,)

  • -Topping: Mange av plantene har godt av å bli toppet/knipet flere ganger i løpet av vekstperioden. Dette fører til at plantene blir mer fyldige. Strantine/hengslete planter vil vi helst ikke ha. Du kan fint lage nye planter når du kniper topper og sideskudd.  Jevner du plantene blir de kraftigere og mer robuste mot vær og vind.

  • -Stiklinger/avleggere: Det er maaange sorter som det fint går an å formere som stiklinger/avleggere. Det beste er å knipe dem av med fingrene, helst før de blomstrer. F.eks geranium, surfina og tårer. Ikke lag reint snitt, de slår lettest røtter da stilkene er mer lurvete i sårflata. La neglene og klypa gjøre jobben. Fyll opp potter og kar med god jord, knip av og putt dem rett i jorda. Sørg nå for at du kler pottene med TETT plast, uten at de berører plantene. De vil nå mye lettere rote seg.  Det er unødvendig å bruke tid i et vannglass på benken. Etter ca et par uker i TETT plast har nå de fleste slått røtter, kle forsiktig av plasten over et par dager for å herde plantene. Husk å vanne, men forsiktig. Tåler fint romtemperatur. Unngå sterkt sollys før de har satt seg godt.
forsøk på å formere bladbegonia. Hilde rapporterer om resultatet senere.




Ta godt i vare plantene dine, plei dem, men ikke skjem dem bort. Utrolig hva man kan få til ved utveksling av erfaringer, sunn fornuft, omsorg og stor kjææærleik.

Kjempelykke til!!

Floriss på Dokka har mange spennende frø i hyllene nå





2 kommentarer:

  1. Det kan være lurt å holde forsiktig i bladene når man prikler. Stilken knekker lett om man tar i dem. Og det er også lurt å fukte den potta som skal prikles, godt, sånn at man får løsnet røttene lett fra hverandre.

    SvarSlett
  2. I går ble det ny priklerunde på meg, så nå har 90 små rudbeckia Toto fått bedre plass i pottene sine. Ingen planter gikk til spille, så vi satser på at det blir rudbeckia til salgs på hagelagets planteloppemarked 1. juni på Lands Museum

    SvarSlett