mandag 17. juni 2013

Blomstringstur i Finnihågån søndag 23.juni kl 15.00

Førstkommende søndag under hagefestivalen, dvs 23. juni kl 15.00 blir det en blomstringstur i Finnihågan i Aust-Torpa. Det er mulig at dette området har de største forekomstene av Marisko i Sør-Norge med mer enn 1000 blomstrende planter. Marisko er en fredet og skjør plante, så vi må trø varsomt på tur. Kari Nordal (tlf 99735471)og Torpa Bygdekvinnelag leder turen. Turen tar ca to timer. Ta med drikke og noe å biteti hvis ønskelig.

Veibeskrivelse:
Fra Dokka og krysset opp Lillehammerveien er det Ca 13-14 km. Første gard på nedsida av veien fra krysset der Snertingdalsveien tar av fra Rv 250, mot Lillehammer.

Se også etter klokketårn med værhane på stabburet, og to skikkelig grove portstolper i gardsveien. Kjør ned på gardsplassen, vi har god plass.

Velkommen på tur med Torpa Bygdekvinnelag i samarbeid med Nordre Land Hagelag.

Fakta om Marisko:
Marisko (Cypripedium calceolus) er en plante i orkidefamilien
Mariskoplanter blir som regel rundt 30–50 cm lange med ugreina stengler og store, runde blader med tydelige nerver. Hver plante får 1–2 blomster som er flere centimeter store.

Blomsten har også et rødprikket, glatt staminodier som fungerer som landingsplass for insekter som tiltrekkes blomsten av duften. De fleste insektene ramler imidlertid ned fra denne landingsplassen og havner i "bollen". For å komme ut igjen må insektet krype bakover mot lyset som slipper inn gjennom to "vinduer" bak i bollen og presse seg ut i bakre kant av blomsten. Før insektet slipper fri må det først passere arrflikene og deretter pollenknappene. Slik sikres krysspollinering.[1]

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar