mandag 24. juni 2013

Takk til alle bidragsytere under Hagefestivalen 2013


Kjære alle medlemmer, sponsorer, utstillere, foredragsholdere og andre som har bidratt.

Hagefestivalen 2013 er tilbakelagt og inntrykket vårt er at den ble vellykket! 

Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra utstillere, foredragsholdere, besøkende og fra  flere medlemmer. Utrolig bra at flere utstillere prioriterer å komme til vår hagefestival. OA setter i dagens avis ord på noe av den gleden  og stemningen som var i Storgata på lørdag.

Tusen takk fra oss i styret til dere alle som har bidratt på den ene eller den andre måten;
med positiv omtale i forkant, fulgt oss på face book /bloggen, sponset oss, pyntet på bedehustomta på fredag, kakebaker, dugnadsgjeng på morgenen i Storgata (gav ekstra inntekt), deltatt som besøkende, hjelper under arrangementet på lørdag og holdt åpen hage på søndag.

Og en spesiell takk til dere alle i styret og Cathrine som er med å gjøre dette mulig- fantastisk å få være en del av dette; Hagefestival i nordenden av Randsfjorden og der landsbyen settes på kartet i hage-Norge.

Har dere lyst på ny Hagefestival i 2014, så vil vi gjerne høre det.

Ønsker dere alle en riktig god sommer.

Hagevennlig hilsen fra Eli

Bildet er tatt av Kai Slettum

tirsdag 18. juni 2013

Villblomstvandring søndag 23.juni kl 12.00 fra Østsinni kirke på Dokka

I fjor hadde vi villblomstvandring med Geir Høitomt i øs pøsende regnvær. I år prøver vi igjen , i forhåpentligvis mye bedre vær. Vi starter fra Østsinni kirke kl 12.00. Ta på gode klær og sko. Det kan være vått i terrenget. Alle skrøt av turen med Geir fjor, så det er bare å slenge seg med. Oppe på Østsinni skal det vokse Marisko og andre orkideer.

Veibeskrivelse: Fra Dokka sentrum, sving opp Lillehammervegen og ta første avkjørsel til høyre. I skarp sving skal man følge veien til venstre. Parker ved kirken. Kirken ligger på venstre side av veien og parkeringsplassen på høyre side.

Velkommen til villblomstvandring med Geir

mandag 17. juni 2013

Blomstringstur i Finnihågån søndag 23.juni kl 15.00

Førstkommende søndag under hagefestivalen, dvs 23. juni kl 15.00 blir det en blomstringstur i Finnihågan i Aust-Torpa. Det er mulig at dette området har de største forekomstene av Marisko i Sør-Norge med mer enn 1000 blomstrende planter. Marisko er en fredet og skjør plante, så vi må trø varsomt på tur. Kari Nordal (tlf 99735471)og Torpa Bygdekvinnelag leder turen. Turen tar ca to timer. Ta med drikke og noe å biteti hvis ønskelig.

Veibeskrivelse:
Fra Dokka og krysset opp Lillehammerveien er det Ca 13-14 km. Første gard på nedsida av veien fra krysset der Snertingdalsveien tar av fra Rv 250, mot Lillehammer.

Se også etter klokketårn med værhane på stabburet, og to skikkelig grove portstolper i gardsveien. Kjør ned på gardsplassen, vi har god plass.

Velkommen på tur med Torpa Bygdekvinnelag i samarbeid med Nordre Land Hagelag.

Fakta om Marisko:
Marisko (Cypripedium calceolus) er en plante i orkidefamilien
Mariskoplanter blir som regel rundt 30–50 cm lange med ugreina stengler og store, runde blader med tydelige nerver. Hver plante får 1–2 blomster som er flere centimeter store.

Blomsten har også et rødprikket, glatt staminodier som fungerer som landingsplass for insekter som tiltrekkes blomsten av duften. De fleste insektene ramler imidlertid ned fra denne landingsplassen og havner i "bollen". For å komme ut igjen må insektet krype bakover mot lyset som slipper inn gjennom to "vinduer" bak i bollen og presse seg ut i bakre kant av blomsten. Før insektet slipper fri må det først passere arrflikene og deretter pollenknappene. Slik sikres krysspollinering.[1]

fredag 14. juni 2013

Hagefestival 2013, Åpne hager søndag 23.juni

Hage nr 2, er hos Mai Slettum, Nord-Torpa.
Synnfjellvegen 429. Hun har åpen hage søndag 23. juni og hagen åpner fra kl 15.00 og er åpen for besøk fram til kl 19.00. Mai har en frodig og innholdsrik hage, proppfull av spennende stauder og den har også en flott dam. Hagen ligger på 650 moh, men det er ingen hindring for å ha  hage. Kom og bli inspirert. Mai selger også stauder på Dokka på hagemarkedet.

Kjør fra Dokka opp Lillehammervegen FV250, skiltet mot Lillehammer. Etter ca 16,5km skal man svinge av til venstre mot Spåtind. Etter ca 7 km skal man ta til høyre opp Synnfjellvegen. Her vil det være skiltet mot Spåtind. Kjør denne i ca 4km. Hagen ligger på venstre side av vegen, litt på nedsiden.

Velkommen til åpen hage

torsdag 13. juni 2013

Hagefestival 2013- åpne hager søndag 23.juni

På søndag 23.juni er vi så heldige å ha to åpne hager på programmet.

Hage 1: Gårdstun i Etnedal- Kirsti Hagaseth
Etndedalsvegen 1441. Kjør nordover ut av Dokka sentrum. Sving til høyre inn på riksveg 33 (dette er veien som kommer fra Gjøvik). Skilting mot Fagernes.Etter ca 14 km svinger man til høyre inn på vei 251, skiltet mot Bruflat. Etter å ha passert Bruflat sentrum, så er det (på vei nordover), ca 2,5 km videre og første hus (gårdstun) på høyre side etter skilt til Byfuglibygda. Det står et stort telt i hagen så det bør være lett å finne. Hagen inneholder store trær, fontene, koselige sitteplasser og flott steinmur.
Hagen er åpen for besøk fra kl 13.00 og til kl 18.00 søndag 23.juni.  Velkommen



Følg med. I morgen kommer beskrivelsen av hage nr 2.

fredag 7. juni 2013

Hagefestival 2013!

Hagefestivalen 2013 nærmer seg! Datoen er lørdag 22.  og søndag 23. juni!

Lørdag 22.juni 2013 blir det Hagemarked i Landsbyen Dokka. Vi fyller Bedehustomta og Storgata med planter og hagerealterte produkter. Det vil bli foredrag innendørs og utendørs og aktiviteter for ungene.

Vi er så heldige at disse har sagt at de kommer med stand til Dokka denne dagen:
  • Kari Rudi, dekoratør fra Finnskogen som tryller med naturmaterialer, http://www.atelierkari.blogspot.no/
  • Dag Lyngar, vår roseekspert gir oss råd om hvordan vi skal lykkes med roser, http://www.daglyngar.no/
  • Garden Girl, hageklær for jenter i alle aldre, www.gardengirl.no
  • Planteriket, stort utvalg av spennnede stauder, www.planteriket.no
  • May Slettum, lokalproduserte, hardføre stauder med god herdighet
  • Rusvik Vinplanter, herdige drueplanter, http://home.online.no/~l-bentel/
  • Gøril Fjellet, spennende stauder
  • Tommy Tønsberg og Kenneth Ingebrigtsen, spennende stauder, hageutstyr og bøker, se www.gardenliving.no
  • Line Yri, spennnede dagliljer og iris
  • Valdres Fotoklubb
  • Alf Nikolaysen med hagetrillebårer og som vanlig steker han kanongode vafler!
  • Kari Oline Øverseth, kunsthåndtverker og keramiker fra Østre Toten. Hageskulpturer, www.karioline.no
  • Ansgar Ole Olsen; metallkunstner , www.ansgaro.no
  • Hagemo planter med Fuksia og Pelargonium. De tar i mot forhåndsbestilling av planter dersom man ønsker det. Se på hjemmesiden deres for informasjon om planter! http://www.hagemoplanter.no
  • Vien Compagniet med klassisk og spennende hageutstyr  fra England. Besøk hjemmesiden deres på http://www.viencompagniet.no/
  • Kjus Kastanjegjerder, slitesterke og solide gjerder, se mer på www.kastanjegjerder.no
  • Gjøvik Hageprosjekt, hageplanlegger.
  • Land Anleggsgartner AS
  • Opplandske Betongindustrier AS, hageskulpturer i betong
  • Tilboligen, Norges største leverandør av Juliana drivhus. Kom innom oss for en drivhusprat. Se www.tilboligen.no
  • Anne Grethe Bergli. Håndarbeid med fokus på temaet hage.
  • Hagerommet, www.hagerommet.no
  • Eli Reiten, fra Ålesund med stauder, se www.planteliste.no



Foredrag lørdag 22. juni 2013
Dokka Bedehus- Storgata Dokka

Kl 11.00- kl 11.30                Dag Lyngar, ”Roser” Utendørs og gratis


Kl 11.45-kl 12.30                 Kari Rudi- dekoratør med fokus på bruk av naturmateriale.  Hun viser oss hvordan vi kan bruke naturmaterialer vi har rundt oss.  Gratis


Kl 13.30-14.30                     Gunn Apeland, Horisontale og vertikale hager med skråblikk på mat. Bedehuset, gratis for medlemmer av Hageselskapet, kr 100 for andre, Inngang i døra.

Kl 15.15-                               Stephen Barstow fra Malvik skal holde foredraget "Verden rundt med planter som smaker!" Bedehuset, gratis for medlemmer av Hageselskapet, kr 100 for andre, Inngang i døra.

Er du interessert i grønnsaker og andre spiselige vekster, så må du få med deg dette foredraget. Han er en virkelig kapasitet på spiselige vekster.


Vi tar forbehold om at det kan komme endringer i programmet

Søndag 23.juni
Villblomstvandring med Geir Høitomt kl 12.00 fra Østsinni kirke
Okridevandring med Kari Nordal kl 15.00 fra Nordre Finni gård

Følgende har sagt ja til å ha åpne hager denne søndagen:

Mai Slettum, hage på ca 650 moh. Spennende stauder og dam, kl 15.00 til kl 19.00
Kirsti Hagaseth, hage med mange trær i Etnedal. Gammelt gårdstun. kl 13.00 til kl 18.00

Velkommen til Dokka på Hagefestival 2013!

Denne siden vil bli oppdatert løpende.

torsdag 6. juni 2013

Hagefestival 2013- Verden rundt med planter som smaker - med Stephen Barstow 22. juni 2013

Vi er så heldige at vi får besøk av Stephen i år også under Hagefestivalen. Han ble ikke helt ferdig med foredraget i fjor, så er han tilbake med  fortsettelsen av "Verden rundt med planter som smaker!"

 

Hagebruksseminar med Stephen Barstow: mannen som dyrker 500 grønnsaker i egen hage. Foredraget vil primært handle om flerårige grønnsaker, deriblant flere historiske norske grønnsaker, og kjente stauder som kan brukes i matlaging, f.eks Hosta og Daglilje. Det er lagt opp som en tur verden rundt fra Norge, gjennom Europa og Middelhavslandene, gjennom Asia, Himalaya, Sibir, Øst Asia, Sør- og Nord Amerika, hvor plantene var i utgangspunktet viltvoksende nyttevekster som etterhvert ble domestisert. Vi skal høre historiene bak plantene og hvordan de ble brukt i hjemlandet, samt erfaringer fra dyrking i Trøndelag.....

 

For 30 år siden var økologisk dyrking inne blant unge grønnsaksdyrkere. I dag er det en ny grønn bølge på gang blant ungdommene og det er permakultur tankegangen som er inspirasjonen. Flerårige grønnsaker eller permagrønnsaker er et viktig element i dette.

 

 Foredraget kommer ut som bok i Storbritannia høsten 2013. 

 

Stephen jobber primært med havet (havbølger), men har de siste årene også jobbet med haven (prosjekter for Norsk Genressurssenter, innenfor innsamling av gamle Norske flerårige grønnsaker og urter). Stephen har ledet Planteklubben for Grønnsaker siden den startet opp i 2006 og han vant plantearven prisen i 2012.

 

Foredraget foregår på Bedehuset på Dokka,  lørdag 22. juni kl 15.15.

Inngang: gratis for medlemmer av Hageselskapet, Ikke medlem kr 100,- billetter kjøpes i døra

Foredraget varer i ca 2 timer. Det vil bli en pause underveis. 

 

Velkommen til foredrag!

 

Stephen på Dokka sommeren 2012
Stephen er ekspert på å lage spennende salat!

 

 

søndag 2. juni 2013

Salgskveld hos Gartner Hagen på Dokka, onsdag 5. juni kl 19.30

Førstkommende onsdag, dvs 5 juni kl 19.30 har Hagelaget salgskveld hos Gartner Hagen på Dokka (bak posthuset). Da får medlemmer av hagelaget 20% rabatt på sommerblomster, stauder,trær og busker. Vi får besøk av Sigrid Lerud (et lite forbehold), som gir oss gode råd om stauder. Ta med campingstol. Enkel servering.

Det er mulig å melde seg inn i Nordre Land Hagelag denne kvelden og få 20% rabatt på planter.

Velkommen!

Hilsen Styret i Nordre Land Hagelag
Lilium Lankongense